Δευτέρα, Αυγούστου 23, 2010

ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΕΡΒΙΩΝ

http://www.agro-tour.net

 

Όσοι περάσουν το φαράγγι και το κάστρο των Σερβίων γίνονται πιο γοητευτικοί πιο όμορφοι''. Έτσι λέει μια παλιά παράδοση των Σερβίων. Κάτω από το βυζαντινό κάστρο ένα φαράγγι απίστευτης ομορφιάς και αγριάδας ρίχνει τους κοφτούς γκρεμούς μέσα στα σπλάχνα του και έτσι όμοια υψώνεται στα ουρανοθέμελα στολισμένο με ανθρωπόμορφους και ζωόμορφους βράχους. Λες και μυθικοί γίγαντες όργωσαν τούτο τον τόπο για να προστατέψουν την βυζαντινή πολιτεία.
Το μήκος του Μεγάλου φαραγγιού είναι 3χλμ, και το μέγιστο ύψος φτάνει τα 200 μέτρα. Ο περιπατητικός διάδρομος βατός για μικρούς και μεγάλους που ξεκινάει από την Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και τερματίζει στην ακρόπολη του κάστρου, θα σας μεταφέρει σ΄ ένα κόσμο ξεχωριστό, γεμάτο μυστήριο και ομορφιά.
Σ΄ όλο το μήκος του φαραγγιού θαυμάζεις την δημιουργική δύναμη της φύσης που σμίλεψε τους ασβεστολιθικούς βράχους  κι έφτιαξε ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα σχήματα. Τριγύρω πυργώνεται η σιωπή, λες και όλα περιμένουν κάποιο σύνθημα για να ξυπνήσουν από την ακινησία των αιώνων. Και φουρτουνιάζει η φαντασία καθώς οι βράχοι αλλάζουν μορφές και σχήματα σε κάθε στροφή του μονοπατιού.
Ο λαός μας στην προσπάθεια του να εξηγήσει τα γεωλογικά φαινόμενα έπλασε μύθους συνδέοντας τους με ιστορικά γεγονότα. Λένε ότι όταν οι Τούρκοι πήραν το κάστρο, η Παναγία, μαρμάρωσε τον δεσπότη, τους άρχοντες, τους στρατιώτες και τα ζώα για να μην χαθεί τίποτα από την πόλη και να ζωντανέψουν όταν φύγουν οι Τούρκοι.
Η βραχωμένη θωριά του φαραγγιού με τα ασβεστολιθικά του δημιουργήματα, η χλωρίδα και η πανίδα, ο αχός του νερού συνθέτουν μια μοναδική σε αγριότητα εικόνα, καθιστώντας το φαράγγι των Σερβίων από τα πιο θεαματικά της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...