Τρίτη, Αυγούστου 22, 2017

Αρχαίες επιγραφές που βρέθηκαν στο Βελβεντό και στο Παλαιογράτσανο στις αρχές του περασμένου αιώνα










Ελιμιώτιδα

Αυτή η τελευταία, από τις έξι συνοικίες της Άνω Μακεδονίας, κατέλαβε το Μέσο  Αλιάκμονα , μια ταύτιση που επιβεβαιώθηκε από την άποψη της πορείας του Περσέα στο 171 π.Χ και της λεγόμενης συνοριακής επιγραφής που αναφέρθηκε ήδη. Στην περιοχή μόνο δύο αρχαίες τοποθεσίες είναι ακόμα γνωστές. Η μία  είναι η Αιανή , το οποίο ταυτίζεται από τον Heuzey (με επιγραφές) με τα ερείπια που βρίσκονται μεταξύ της Κάλλιανης και της Καισαρείας περίπου τέσσερις ώρες νότια της Κοζάνης. Ο άλλος χώρος είναι το κάστρο του Παλαιογρατσιάνου, ανάμεσα στο Σέρβια(Serfidje) και  το Βεβέντο(Veiventos) . Εδώ υπάρχει μια μικρή ακρόπολη με βυζαντινά ερείπια κοντά στους πρόποδες των οποίων βρέθηκε ένα νεκροταφείο των τάφων της πύθου, πιθανόν της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου. Και εδώ, ο Heuzey βρήκε δύο επιγραφές και σε αυτό το σημείο  μπορούμε να παραχωρήσουμε τα δύο παρακάτω, ένα από το Βελβεντό και το άλλο από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου όχι μακριά από τους πρόποδες της ακρόπολης. Κοντά στο Σέρβια , στην όχθη του Αλιάκμωνα, κοντά στην κορυφή της γέφυρας στον δρόμο Σέρβια -Κοζάνης, είναι ένας προϊστορικός οικισμός. 

Στον Βελβέντο, στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, σε μια μεγάλη στήλη.Το πρόσωπο της πέτρας έχει ντυθεί από κάθε πλευρά, έτσι ώστε να αφήσει την επιγραφή σε ένα ανυψωμένο πλαίσιο.







Το όνομα στο ΙΙ. 4, 5 δεν είναι βέβαιο, Μυσίας. Ίσως η απλούστερη εναλλακτική λύση. '' 'A / Αμύντας είναι λιγότερο πιθανό, καθώς δεν φαίνεται χώρος για το πρώτο Α. Οι τελευταίες δύο γραμμές είναι αινιγματικές, αλλά η προτεινόμενη αποκατάσταση από μόνη της φαίνεται να ταιριάζει με ό,τι έχει απομείνει. Και η αίσθηση «χαρά  από την ευχαρίστηση του (Demeter) Megalartos» είναι αρκετά κατάλληλη. Ωστόσο, Γάνος είναι μια ξεκάθαρα ποιητική λέξη και δεν γνωρίζω καμία χρήση της ως ισοδύναμη με την χαριστήριο.

Στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου κοντά στο Παλαιογράτσιανο. Τρία μεγάλα θραύσματα * του επιστυλίου από τάφο ή ιερό με ένα στολίδι οδοντωτές ταινίες κάτω, και ίχνη ενός αετώματος και ακρωτήρια παραπάνω.

α.Έξω από την εκκλησία. 



β Μέσα στην Εκκλησία

γ Συνολικά


Προφανώς, το επώνυμο έμεινε ημιτελές. Φαίνεται να δικαιολογεί το συμπέρασμα ότι το πρώτο γιώτα του  Αιμιλιανός παραλείφθηκε από τον χαράκτη. Ίσως πρέπει να διαβάσουμε το υός  για υιός να το βάλουμε, καθώς δεν υπάρχει σχεδόν χώρος για περισσότερα από τέσσερα γράμματα στα αριστερά του b

*Αυτοί φαινομενικά είναι ενωμένοι μεταξύ τους στενά και αποτελούσαν το σύνολο του μπροστινού αρχιτεκτονήματος

Πηγή:
https://archive.org/stream/annualathens18brituoft#page/186/mode/2up

Σελ 186

Μετάφραση δική μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...